Termostatik Vanalar
TERMOSTATÄ°K VANALAR
​
Termostatik vana, odanızın sıcaklığını istediÄŸiniz seviyede koruyan otomatik kontrol elemanıdır. Plastik baÅŸlık içinde bulunan sıvı sensör, oda sıcaklığı arttığında genleÅŸir ve gövde milini iterek vanayı kapatır. Oda sıcaklığı düÅŸtüÄŸündeyse büzülür, içeride sıkışmış olan yay mili geri iter, vana tekrar açılır.
Ayar Konumu * 1 2 3 4 5
Oda Sıcaklığı 8 C 12 C 16 C 20 C 24 C 28 C
​
* Konumu: Radyatörün kullanılmadığı durumda vananın ayarlanacağı noktadır.
​
1 Konumu: Eviniz bireysel ısınmalıysa, tatil gibi uzun süreli evde bulunmayacağınız zamanlarda vanayı bu konumda tutunuz. Böylece eviniz aşırı soÄŸumayacaktır.
​
2 Konumu: Yatak odaları için önerdiÄŸimiz deÄŸerdir. Ayrıca eviniz merkezi sistemle ısınıyorsa, vana en düÅŸük bu deÄŸerde bırakılabilir. Özellikle ısı paylaşım sisteminin kullanıldığı durumda, konutlar arasında haksız ısı transferini ortadan kaldırmak için, bu sınır yasal olarak konulmuÅŸtur. (Binalarda Enerji Performans YönetmeliÄŸi -Sayı: 27539 Tarih: 1 Nisan 2010 PerÅŸembe, Madde 13/9 ve Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Su Giderlerinin PaylaÅŸtırılmasına Ä°liÅŸkin Yönetmelik – Sayı: 26847, Tarih: 14 Nisan 2008 Pazartesi, Madde 5/6’ya göre, merkezi sistemle ısıtılan binalarda oda sıcaklıkları 15 °C’nin altına düÅŸürülemez).
​
3 Konumu: Salon gibi sürekli yaÅŸam alanları için önerdiÄŸimiz ayar noktasıdır.
​
4 Konumu: Banyo için önerdiÄŸimiz ayar noktasıdır.
​
5 Konumu: En çok elde edilebilecek sıcaklık noktasıdır.
​
Dikkat:
* Oda sıcaklığında 1 °C’lik azalma, yaklaşık %6 tasarruf anlamındadır.
* Radyatör soÄŸursa vana ayarını deÄŸiÅŸtirmeyiniz. Radyatörün soÄŸuması, oda sıcaklığının istenilen dereceye ulaÅŸtığı anlamına gelir. Bu durumda radyatörün üst kısmı sıcak, alt kısmı soÄŸuk olabilir.
* Termostatik vananın hava ile temasını kesmeyiniz. Vana önüne herhangi bir eÅŸya yerleÅŸtirmek isterseniz arada en az 15 cm’lik boÅŸluk bırakınız.
​
Ayarla ve Unut;
Termostat odanızda sabit bir sıcaklığı korur, tercih ettiÄŸiniz sıcaklığı aÅŸağıdaki termometreye göre ayarlayın, hepsi bu kadar. Termostat ısı talebine göre açılıp kapanacak, dolayısıyla güneÅŸ ışığı, cihazlar ve insanlardan gelen serbest ısıyı kullanacaktır.
​
Ek ısı enerjiden tasarruf sağlar;
GüneÅŸ ışığı, mutfak cihazları ve elektrik lambası ek ısı verir. Termostat bu gibi ek ısıları algılayarak otomatik olarak kapanır. Ortamda atık yeterli ek ısı olmadığında termostat otomatik olarak yeniden açılır.
​
Lütfen termostatın üstünü örtmeyin!
Termostat odanın sıcaklığını algılayabilir durumda olmalıdır. ÖrneÄŸin kalın bir perdeyle ya da mobilyayla örtüldüÄŸünde uzaktan hissedicisi sensörü olan bir termostat kullanın.
Evden uzun süre ayrı kalıyorsanız termostatı güvenli * konumuna getirebilirsiniz. Bu ayarda sıcaklık oda sıcaklığını 7-8 C civarında tutacaktır.
​
Gece Ayarı:
Enerji tasarrufu için oda sıcaklığını gece ya da evde kimsenin olmadığı zamanlarda azaltmanız yeterlidir.
​
Temizlik:
Radyatör termostatı bulaşık deterjanı gibi yumuÅŸak deterjanlarla temizlenebilir. Bulaşık teli, alkol, çözücüler ya da aÄŸartma maddeleri kullanmayın, bunlar radyatör termostatına zarar verebilir.
​
Termostatik Radyatör Vanasının (TRV) Montajı Nasıl Yapılır?
Termostatik Radyatör Vanası (TRV) 2 parçadan oluÅŸur. Vana gövdesi ve Algılayıcı (Sensör)
​
1. Vana Gövdesinin Radyatör Tesisatına Montajı;
Vana gövdesinin montajı sırasında aÅŸağıdaki adımlar uygulanır:
I) Vana gövdesi üzerindeki rakor sökülür. Vananın, radyatöre baÄŸlanacağı kısım sızdırmazlık elemanı (keten, macun, teon vb.) ile sarılarak radyatöre montajı gerçekleÅŸtirilir.
II) Vananın baÄŸlanacağı boruya, sızdırmazlık elemanı sarılır ve vana gövdesi boruya monte edilir.
III) Daha sonra radyatör üzerindeki rakor ile boru üzerine montajı gerçekleÅŸtirilen vana gövdesi anahtar ile sıkılarak vana gövdesi montajı tamamlanır.
​
2. Algılayıcı (Sensör) Montajı;
Vana gövdesi, radyatöre doÄŸru ÅŸekilde monte edildikten sonra, vana gövdesinin kapağı çıkarılır. Algılayıcı hiçbir ekipman gerektirmeden vanaya kolayca baÄŸlanır. Algılayıcı, gövdeye takıldığında yaylı kilit baÄŸlantısı devreye girer ve algılayıcı sıkı bir ÅŸekilde baÄŸlanmış olur. Demontaj gereken durumlarda, mekanizma sıkma bileziÄŸinden sıkılmalı ve algılayıcı ok yönünde çekilmelidir.