Kombiler
KOMBÄ°LER
​
Her Marka ve Her ÇeÅŸit Kombi Ä°htiyacınızda Ücretsiz KeÅŸif Ä°çin Bize Ulaşın...
​
-
Kombiler; Isıtma ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için ev veya iÅŸ yeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlar için üretilmiÅŸ ısıtma cihazıdır. Ebatlarının küçük olması ve duvara asılması nedeniyle eski yer tipi ısıtıcılara göre çok az yer kaplamaktadır. Çalışırken oldukça sessiz oluÅŸu, kullanıcı isteÄŸine göre bağımsız kullanım kolaylığı saÄŸlaması (kullanıldığı kadar yakar, yaktığı kadar ödersiniz), bunun yanında hafif ve kolay montaj ve de montajı yapılabilmesi çok tercih edilmesini saÄŸlamaktadır.
-
Kombi ÇeÅŸitleri
Baca tiplerine, yanma tiplerine, eÅŸanjör tiplerine ve elektrikli modelleri ile birçok kombi modeli bulunmaktadır. Bunlar kendi içlerinde de ayrılmaktadır.
1. Baca Tiplerine Göre Kombi Modelleri
Bacalı Kombi: Bacalı Kombinin içinde yanma için gereken havayı bulunduÄŸu ortamdan alarak atık gazı da baca yolu ile atan ısıtma cihazıdır. Bina veya ev bacalarına baÄŸlanır. BulunduÄŸu ortamdan hava alması ev veya iÅŸyerinizin sürekli havalandırılmasını gerektirmektedir, aynı zamanda fırtınalı havalar da bacanın geri atık zehirli gazı verme ihtimali bacalı kombi tercihini oldukça düÅŸürmüÅŸtür. Günümüzde en az kullanılan modeldir.
Hermetik Kombi: Hermetik kombi içinde bulunan fan yardımı ile yanma için gereken temiz havayı dış ortamdan çeker ve yine fan yardımı ile atık gazın tahliyesini saÄŸlar. Hermetik kombilerin bacaları bulunduÄŸu ortamdan direk dışarı çıkar. Bina bacasına baÄŸlanmaz. Hermetik kombi bacası iç ve dış baca olarak 2 borudan oluÅŸur. Ä°ç baca kombi içinde yanan atık gazın tahliyesine, dış bacada yanma için gereken temiz havanın yanma odasına çekilmesi için kullanılır. Hermetik kombi ortamdaki temiz havayı kullanmadığından dolayı ortamı sürekli havalandırma ihtiyacı olmaz. Havada oluÅŸacak fırtına gibi etkenlerden baca emniyet sistemi sayesinde etkilenmez. Bu nedenle günümüzde en çok kullanılan kombi modelidir.
2. Yanma Tiplerine göre kombi modelleri
Konvansiyonel (klasik) model kombiler: Konvansiyonel kombi yanma ile oluÅŸan atık gazı direk dışarı atan kombilerdir. Günümüzde en çok kullanılan klasik modellerdir.
YoÄŸuÅŸmalı Kombiler: YoÄŸuÅŸmalı kombi konvansiyonel kombiden farklı olarak yanma odasında yanma ile oluÅŸan atık gazı direk atmayarak atık gazın sıcaklığından faydalanmak için farklı bir ünitede gezdirmektedir. Buradan aldığı ısı ile yakıt tasarrufu elde etmektedir.
3. EÅŸanjör Tiplerine Göre Kombi Modelleri;
Tek EÅŸanjörlü Kombi: Tek eÅŸanjörlü cihazlar ana eÅŸanjörün brülörden aldığı ısı ile hem sıcak suyu hem de kalorifer peteklerinizi ısıtan kombilerdir. Bu kombilerde ÅŸebeke suyu direk ana eÅŸanjör den geçerek ısınmaktadır.
Çift EÅŸanjörlü Kombi: Çift eÅŸanjör kullanılan kombilerde sıcak su ve kalorifer sistemi ayrıdır. Tek eÅŸanjörlü kombilerde ÅŸebeke suyunun ana eÅŸanjörün içinden geçmesi ve her ısınmada suyun kireç bırakarak ana eÅŸanjörü tıkayabilmektedir. Çift eÅŸanjör kullanılan kombi bunu engelleyerek direk ÅŸebeke suyunun içinden geçmediÄŸinden kireçlenme çok daha az olmaktadır. Çift eÅŸanjör kullanılan kombilerde ÅŸebeke suyu ikinci (plaka) eÅŸanjörden geçmesi ile kombi sistemi kullanıcıya istenen sıcaklığı daha verimli saÄŸlamaktadır.
Kombi Çalışma Sistemi
Kombinin çalışma sistemini kat kaloriferi ve ÅŸofbenin bir ünitede birleÅŸtirerek kullanılması olarak düÅŸünebilirsiniz. Kombi üzerinde iki tip kullanım vardır kalorifer ve sıcak su.
Kalorifer konumu: Kalorifer kombi ayar düÄŸmesini açtığınız anda kombi içinde üç yollu vana (çift eÅŸanjörlü kombide var tek eÅŸanjörlü de olmaz) kalorifer konumuna geçer ve sirkülasyon pompası devreye girerek kalorifer tesisatında suyu çevirmeye baÅŸlar. Elektronik kart kalorifer tesisatında dolaÅŸan suyun sıcaklık bilgisini kalorifer gidiÅŸ ve dönüÅŸ borularına takılan ntc sensörler tarafından öÄŸrenerek içindeki suyun sıcaklığı talep edilen sıcaklıktan düÅŸük mü yoksa yüksek mi kontrol eder. Ä°çindeki sıcaklık istenilen sıcaklıktan düÅŸük ise elektronik kart sırayla fan (hermetik kombi) gaz valfi, ateÅŸleme elektrotlarına akım yollayarak yanmanın oluÅŸumunu saÄŸlar. Elektronik kart yanma sırasında sürekli gidiÅŸ ve dönüÅŸ sensörlerini kontrol eder bu sayede ne zaman duracağını ne zaman çalışacağını bilir. Kombi Nedir konusunda sunulacak en önemli iÅŸlevlerinden biridir ısıtma…
Sıcak Su Konumu: Sıcak su konumu kombilerin büyük çoÄŸunluÄŸunda kombi açma kapama düÄŸmesi açıldığı an aktiftir. Ayrıyeten bir iÅŸlem yapmanıza gerek kalmaz. Sıcak su musluÄŸu açıldığı zaman kombi içinde bulunan sıcak su ÅŸalteri (her markada farklı bir sistem vardır tribün, membran conta, swich gibi) elektronik karta bilgi verir ve sıcak su talebini iletir. Elektronik kart ilk olarak çift eÅŸanjörlü bir cihaz ise üç yollu vanayı sıcak su konumuna geçirir kalorifer sisteminde olduÄŸu gibi kombi içindeki suyun sıcaklığını pompanın suyu kombinin içinde çevirmesi ve ntc sensörle öÄŸrenerek çalışması gerekiyor ise fan (hermetik kombi) gaz valfi ve ateÅŸleme elektrotlarına akım yollayarak yanmanın oluÅŸmasını saÄŸlar. Yanma sırasında elektronik kart oluÅŸan ısıyı sürekli kontrol eder ve ısı istenilene ulaÅŸtığında kapatıp tekrar istenen sıcaklığın altına düÅŸtüÄŸünde aynı ÅŸekilde tekrar çalışır. Kombi Nedir sorusunun en önemli yanıtıdır sıcak su saÄŸlayan cihaz…